Afrikai pamutvászon

/
/
Afrikai pamutvászon

Most fedeztem fel ezt a csodálatos, ezerféle színben pompázó anyagot, és azonnal készítettem belőle néhány apróságot. De biztos vagyok abban, hogy bőven lesz még folytatása: kézitáskák, válltáskák, hátizsákok is fognak készülni belőle!

Miért különleges ez az anyag?

Az afrikai mintás pamutvásznak különleges kivitelű és különleges eljárással készített textilek.

A viaszolás, a batikolás mind olyan anyagkezelés, ami a kézművesség egyedi jellemzője akár mind a mai napig.

Ezek az anyagok törzsi mintáik és motívumaik alapján kapcsolódnak az afrikai kultúrához. A batikolás a minőségi kategóriákba sorolható a gyártási folyamatok miatt. Iparilag előállított színes pamut szövetek batikolt ihletésű nyomtatása az, amitől különlegessé válik az anyag.

Fő ismertető jelei, hogy

– nincs különbség a színoldal és a hátsó oldal színintenzitásában.

– az anyag szélén fel van tüntetve a gyártó, a termék neve és a minta regisztrációs száma is.

Ezen színes anyagok kialakulásának története:

A 19. században a batikolási technika Indonéziában nagyon népszerű volt, így a kézzel készített textíliák vonzották a nyugat-afrikai férfiakat, akiket a hollandok küldtek a gyarmatokon állomásozó hadseregükbe. Ezek az emberek, a rabszolgák és a zsoldosok, elvitték ezeket a textíliákat hazájukba, Nyugat-Afrikába. Az indonéz batik hirtelen sokakhoz elért, sokak kedvencévé is vált.

Eközben az európaiak is dolgoztak olyan módszereken, amelyekkel képesek előállítani gépi módszerrel batikolt anyagot. Ezt a 19. század végén tudták elérni.

Ekkor egy belga nyomdász kifejlesztette azt a módszert, amellyel a gyantát fel tudta hordani a pamutszövet mindkét oldalára. Célja az volt, hogy elárassza az Indonéz piacot a saját gépi változatával, amely természetesen olcsóbb lesz, mint a kézzel készített Indonéz termékek. A gépi változatok azonban olyan hiányosságokkal bírtak az eredeti batikoláshoz képest, amelyek nem tetszettek az indonéz piacnak. Ezért a hollandoknak új értékesítési teret kellett keresniük.

Így találtak rá a Nyugat -Afrikában már amúgy is népszerű piacra.

A nyugat-afrikaiak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a tökéletlenségeknek, és magukévá tették a batikolt utánzatú anyagokat.

Innentől fogva minden designban és színben tükröztették a helyi hagyományokat, szimbólumokat és az ő igényeik szerint készültek a minták.

Az afrikai viasznyomatok, más néven Ankara és holland viaszlenyomatok, mindenütt jelenlévő és gyakori anyagok a ruházatban, főleg az ünnepi viseletnél.

A képeken azokból az anyagokból láthatsz kis ízelítőt, amelyeket mostanában rendeltem, és arra várnak, hogy különböző táskák készüljenek belőlük. 😀

Tetszett a cikk? Kérlek oszd meg:

Iratkozz fel hírlevelemre