Boho stílus – a különcség és a kényelem találkozása

/
/
Boho stílus – a különcség és a kényelem találkozása

Szeretsz kényelmesen öltözködni? Hétközben vagy munkahelyre is bevállalnád a lazább összeállításokat? Nem kell feltétlenül lecserélni a magassarkút, de van élet a tréning nadrágon túl is. Ismered a boho stílust? Talán ismerősebb a boho-chic. Lezser, stílusos és rendhagyó öltözködési stílus, ami szerintem Neked is tetszeni fog!

Mi a boho stílus?

A boho stílus a legikonikusabb divatkorszakok és különböző kultúrák keveredése. A 60-70 -es évek hippi divatjához is szorosan kapcsolódó irányzatban a természetes szövetek, a retro minták, a semlegesek, meleg, földes árnyalatok és a trapéz szabásvonalak érvényesülnek. A bohém műfajt a divat alternatív típusaként határozták meg, amely eltér az adott időszak fő trendjeitől. Ellenkultúrának indult a 19. században, de a 2000-es évektől a mainstream részévé vált.

Honnan ered a bohém stílus?

A bohém jelentése eredetileg francia kifejezés, mely azokra a Közép-Európai vándorcigányokra utalt, akik a 15. században szabadon éltek és vándoroltak. A boho a bohém rövidített formája. Mivel tévesen azt hitték, hogy a cigányok Csehországból származnak, így a bohém jelentése az angolban is cigányt és csehországit jelentett.

Milyen (volt) a gipsy stílus?

A romák vándorútjaik során gyűjtögették össze ruháikat, aminek eredményeként megszületett a cigány stílus, ami lényegében az egymással össze nem illő ruhadarabok viselését jelentette. Persze nem is az volt a cél, hogy divatosan nézzenek ki, sokkal inkább a funkció számított.

A romák társadalmilag kirekesztettek voltak, akiket nemcsak az életmódjuk miatt üldöztek, de fodros, rojtos öltözékük és rikító arany-ezüst kiegészítőik miatt is gyakran ellentmondásosnak minősültek a modern európai társadalomban. A tradicionális roma férfiakat akkor és ma sem lehet az utcán kalap nélkül látni. A 30-as évekbeli gengszter stílusú nadrághoz fehér vagy mintás inget hordanak. A nők legismertebb viselete pedig a bő fodros vagy rakott szoknya, aminek az a különlegessége, hogy legalább lábszár középig kell érnie. A gypsy stílusú ruhák élénk, feltűnő színűek, nagyon jellemző a piros szín és a rengeteg virágminta is.

A gipsy stílus a cigányok szabad életéből fakadóan alakult ki és gazdagsága annak köszönhető, hogy az indiai gyökerektől kezdve számtalan más kultúrából is merített. Emiatt a legnagyobb divattervezőket is inspirálja a mai napig.

Bohém élet(mód)

Maga a kifejezés olyan személyekhez is köthető, mint Shakespeare, Sherlock Holmes és öltözködését tekintve Winston Churchill. A bohonak címkézett divat a vele járó bohém életmódot és ideológiát is képviseli. Ami azt jelenti, hogy az alternatív megjelenés egy ugyanolyan alternatív, felszabadultabb életmóddal és társadalmi állásponttal párosul.

A bohém stílus története egészen a 18. századig nyúlik vissza.

Francia divat a forradalom idején

Eredete szorosan összefügg a bohémekkel, egy ellenkultúrával, amely Franciaországban jelent meg a francia forradalom idején. Több mint 200 évvel ezelőtt a bohém stílust az akkori művészekhez, írókhoz és a különc értelmiségiekhez társítottak. Az akkori gazdasági és társadalmi viszonyok miatt a korabeli művészek elszegényedtek és használt ruhákban jártak. Majd a stabilizálódást követően sem vetették le magukról „régi gönceiket”, sőt különc öltözködésük művészi önkifejezésük eszközévé is vált. Ebből fakadóan a korszak általános felfogása az volt, hogy a művészek a balkáni nomád cigányokhoz hasonlóan öltözködnek.

Így lett a bohém az ellenkultúra szinonimája, amely a kreativitással, a művészi önkifejezéssel, valamint a 18. századi francia divat mellőzésével társult. A francia forradalom divatot (ellen divatot) kreált, ami a 19. század közepére is kihatott, amikor a romantikusok elkezdték követni a boho stílusú francia divatot. A boho style tehát először Európában kezdett hódítani, bár nem azzal a szándékkal, hogy divatot teremtsen.

Hogyan hatott a hippi stílus a bohémekre?

A hippi stílus, a 60-as évek ellenkultúrája az Egyesült Államokban indult el, és terjedt el a világ más országaiban. Az eredetileg ifjúsági mozgalomként induló politikai és ideológiai lázadás később divatstílussá nőtte ki magát. A boho stílusnak a 60-70-es évek divatja új inspirációt adott és gyökereinek egy részét a hippi mozgalomban találta meg. Hiszen mindkét irányzat célja az volt, hogy elszakadjon a mainstreamtől. Az unisex hippi vonalat azonban a bohém divat nem követi – éppen ellenkezőleg a nőiség került a fókuszba. A boho style ennek köszönheti máig töretlen sikerét a hölgyek körében – nem véletlenül.

A bohém stílusú ruhák anyaga, mintája és díszítése rengeteg hasonlóságot mutat a hippi stílussal. Ez következik most!

Csipke, farmer, rojtok..

A boho ruhákon a csipke általában rusztikusabb megjelenésű, mint a finom selyemcsipke. A lehetőleg kopott hatású, természetes barna bőr mellett az ékszerek, táskák és cipők alapanyaga jellemzően a velúr, a fa és a rattan. Gyakran használt anyagok a farmer, a len, a flanel, a bársony és a gyapjú is. A türkiz pedig a legnépszerűbb drágakő.

A művészi motívumok mellett nagyon jellemzőek a virágos, népi és etno minták is. A boho stílusú ruhákon gyakran megjelenik a marokkói csempe ihletésű mintázat, a kéziszövésű török szőnyegekről ismert kilim motívum és az egzotikus paisley is. De az élénk színű afrikai törzsi nyomatok is visszaköszönnek a boho ruhákon.

Az alkalmazott technikákban is visszanyúlnak a hippi gyökerekhez. Egy különlegesen szép textilcsomózási technikát, a macramét használják ruhák és táskák készítéséhez. De az 1970-es évek divatjából merítve a batikolás, a patchwork és a koptatott farmer is a bohém stílus védjegyévé vált.

A díszítésnek óriási szerepe van a boho stílusú ruhákon és kiegészítőkön. A népies stílusból ismert hímzés az egyik leggyakoribb díszítőelem, amit az etno mintás ruhákról ismerhetünk. Bőr rojtok lógnak a csizmákon, táskákon, kabátokon és a mellényeken is. De a felsőkön, fürdőruhákon és az ékszereken is bojtok és pom-pomok himbálóznak. A cipőkre, táskákra és kabátokra szegecseket, flittereket, gyöngyöket, csipkéket, virágokat és kristályokat varrnak.

A gipsy és a hippi mellett az etno stílusú ruhák részleteit is felfedezhetjük a bohém ruhatárban.

Az etno stílus hatása

Az etno ruhákon a népies motívumok különleges mintákkal és színvilággal párosulnak. A természetközeli mintákat a rojtok, gyöngyök, hímzések és szalagok egészítik ki. Az övek könnyedebb, lágyabb anyaga pedig a kifinomultabb anyaghasználathoz illeszkedik, ezért főleg a hosszú, rojtos, szőtt és fonott bőrövek tartoznak a stílusprofilba.

Milyenek a boho stílusú ruhák?

A bohém öltözködés olyan, mintha becsukott szemmel nyúlnánk a ruhásszekrénybe, és aggatnánk magunkra bármit, ami a kezünk ügyébe akad. Az önkifejező boho ruhák nagyszerűsége a színek, minták és anyagok egyedi kombinációjából fakad, ahogy egymáshoz illeszti az összeegyeztethetetlen darabokat. Amiből egy laza, kényelmes, de rendhagyó outfit áll össze. A leghíresebb boho stílusú nők az Olsen ikrek. Mary-Kate és Ashley Olsent tényleg mindenféle „szedett-vedett” cuccokban láthattuk már, hol hippinek, hol homeless-nek öltözve, de láss csodát, divatot teremtettek.

A felsők és a ruhák légiesen könnyű textilekből készülnek. Jellemzőek a harangujjú, bő, hímzett parasztingek és a csipkefelsők. Kedvelt a V nyakkivágás, a vállnélküli megoldás, a félhosszú és a háromnegyedes ujjhossz. A laza szabású kimonók és tunikák mellett az A-vonalú maxiruhák és a lendületes vonalú kaftán ruhák is a kényelmet szolgálják. A nadrágdivatot a koptatott farmer és a boho trapéznadrág képviseli. Szoknyákból is a lágy esésű, A-vonalú, bokáig érő fazonok hódítanak – fodrokkal, hímzésekkel, vegyes mintákkal díszítve. Itt már szinte megelevenedik a szemünk előtt a hippi és a gipsy trend összemixelése.

Az oversized pulcsi koptatott farmerdzsekivel vagy báránybőr kabáttal a boho öltözködési stílus alapja. De a szőrmemellény is meghatározó eleme.

Bohém kiegészítők – cipők, táskák, övek

A boho stílusú ruhákhoz természetesen az 1970-es évek divatjából ihletet merítő kiegészítők illenek. A táskák anyaga és díszítése tökéletesen passzol a bohém ruhákhoz. A legjellemzőbb darabok közé tartoznak a velúr rojtos, az etno mintás és hímzett vödörtáskák és hátizsákok. Különlegesen szépek a fonott rattan és patchwork táskák és retikülök is. A díszítést tekintve nem hiányozhatnak a gyöngyök, bojtok, csipkék és pom pomok sem.

A lábbelik leggyakrabban eredeti bőrből és fából készülnek. A természetes, meleg árnyalatú női cipőkön nem ritka a kényelmes, vaskos fa sarok. A platformsarkú klumpák kifejezetten divatosnak számítanak. A hímzett velúr cowboy csizma pedig nyáron is nagyon izgalmas egy rövid farmerral vagy kis ruhával kombinálva. A könnyed maxi ruhákhoz jól passzol egy klasszikus bőr saru is.

A fedora és szalmakalapok a bohém öltözködési stílus szintén kötelező darabjai a romantikus hatású virágos fejdíszek és túlméretezett sálak mellett, amihez egy boho napszemüveg sem árt, hogy mindig az élet napos oldalát nézzük.

Milyen övek illenek a boho ruhatárba?

A velúr és bőr derékszíj nemcsak farmerhoz hordható, de a lágy esésű maxiruhákon is nagyon jól mutat. A vékony övek szerepe eltörpül a szegecses, rusztikus hatású széles fazonok mellett, melyek szintén meghökkentően jó párost alkotnak a légiesen könnyű ruhákkal is – csodálatos derekat varázsolva. Nem kell félni ezektől a szélsőségektől, hiszen a stílus éppen erre épül. Abszolút minden beleillik, ami feltűnő és nem hétköznapi – a rojtos velúr övtől kezdve a derekat körbe ölelő etno mintás pántokig. A deréköv nemcsak a derék kiemelésére használható, de például egy fonott szíj hosszú maxiszoknyához is felcsatolható egészen alacsonyan, a csípőre.

Boho stílusú outfit övvel

A gipsy stílusú láncövek a csípő vonalán érvényesülnek a legjobban, hasonlóan a tradicionális concho/kagylómintás darabokhoz, mely a boho stílus legjellemzőbb drágakövéből, a türkizből készül, de már a hippi korszakban is előszeretettel viselték. A túlzás az övek díszítésére is jellemző – mondhatni nem lehet túlzásba esni, ha rojtokról, bojtokról, szegecsekről és tollakról van szó – de mégsem lesz giccses a végeredmény.

Bohém ékszerek

Fokozzuk tovább a fokozhatatlant, hiszen a boho stílus lényege a mértéktelenség, amit az ékszerekkel nagyon jól lehet érzékeltetni. Az ékszer viselésben is érezhetően visszaköszönnek a hippi hatások és az 1970-es évek divatja. A bőrből, fából, csontokból készült kézműves ékszereket törzsi metszetek és marokkói ihletésű minták teszik különlegessé. De a gyöngyös motívumok, az egymásba rakható gyűrűk és a réteges nyakláncok sem a minimalizmus irányába hajlanak. Sőt helye van az antikolt medáloknak és méretes gyűrűknek is.

Ha már mindent magunkra aggadtunk, akkor jöhet a frizura. Mit frizura?! A fésűt is eldobhatja!

Stílusosan kócosan

A boho frizura természetes, egyszerű és könnyed, amibe nem fér bele a szoros copf és a befésült hajkorona. A hullámos fürtök kibontva is gyönyörűek, de egy laza kontyot vagy fonatot sem bonyolult elkészíteni. Ha pedig hajfestésre adná a fejét, akkor az ombre és a balayage technikával szép naturális hatás érhető el, amitől persze távol áll a kékes-fekete és a platinaszőke.

és a Make up

A nappali, ragyogó sminkhez nem kell erős fedésű, matt alapozót használni, sőt érdemes még jobban kiemelni a szeplőket (ha vannak). Bronzosítóval vagy egy lágy rózsás pirosítóval leheletnyi üde pírt kapjon az orca. A szemeket azonban nyugodtan ki lehet hangsúlyozni. A füstös smink elkészítéséhez barnás matt (ne csillogós!) árnyalatot használjon. Az ajkakra bőven elég egy hidratáló, de ha rúzsozni szeretne, akkor a könnyed meleg színek közül válassza a barackot vagy a lazacot. A pink, a vörös, a piros és a hideg árnyalatok szóba sem jöhetnek.

Boho stílusú ruhák, frizura és smink

A műfaj szerencsére a pasik körében is népszerű. Most következzenek ők!

Hogyan öltözködjön a boho stílusú férfi?

A legnagyobb bohém férfi ikonoktól Johnny Depp-től és Lenny Kravitz-től sokat tanulhatunk. Virágos ingek, skinny farmer, a retro kabátok és temérdek kiegészítő. A diszkrét, férfias mintákat elfelejtheti! Az 1970-es évek divatját idéző merész minták és mustár árnyalatok talán szokatlannak tűnnek, de tényleg mindenki bolondul ezekért az ingekért. A vasalt, ropogós darabok a vállfán maradhatnak. Hiszen a finoman zilált megjelenést a feltűrt ujjú lezser ingek adják vissza – félig-meddig begombolva vagy épp ahogy sikerül.

A nadrágok kiválasztásának első számú szabálya, hogy a mintás rövidnadrág ugyanúgy a bohém ruhásszekrény alapeleme, mint a hosszú fazonok. De egy chino sort is alapdarabnak számít. Farmerból pedig csak a karcsúsított szabású jöhet szóba.

Milyen legyen a kabát? Szerezzen be retro zakót, koptatott velúr- és farmerkabátot és mellényt. A tökéletes összképhez a megfelelő lábbeli lehet velúr félcipő vagy egy hanyagul kifűzött bakancs is.

A férfiak is bőségesen hordanak bohém stílusú kiegészítőket, bőr és fagyöngy karkötőket, indokolatlanul nagy sálakat, színes kendőket, vászontáskát, vintage napszemüvegeket és fedora kalapokat.

És nem maradhatnak el természetesen a vintage nadrágszíjak sem!

A bohém stílusú ruhákhoz nagyszerűen illenek a rusztikus hatású férfi bőr övek. A slim fazonú nadrágokban is „macsósabb” lesz az összhatás.  A robusztus antikolt övcsatok pedig jól illenek a koptatott szíjakhoz. A különc stílusba jól passzolnak még a western csatos és a szegecselt rocker övek is. Lényegében az a szabály, hogy nincs szabály! Illetve egy mégiscsak van, miszerint a „műdolgoknak” nincs helye a bohém ruhák között. Afelől megnyugodhat, hogy egy eredeti bőr nadrágszíj mindig jó választás.

De kanyarodjunk vissza még egy szóra a hölgyekhez! Merthogy az utóbbi években megjelent egy sokkal sikkesebb boho irányzat, ami azok számára is vonzóvá teheti ezt a műfajt, akik szívesen hordanak magassarkút és nőies holmikat.

Milyen a boho chic stílus?

A chic francia kifejezés, azt jelenti stílusos vagy elegáns.  Ahogy a neve is sugallja, a boho-chic tehát a bohém és az elegáns divatfúziója, amely a klasszikus boho megjelenést kifinomultabb szintre emeli. Bár a 2000-es években robbant be a kifutókra, de számos eleme már a 60-70-es évek divatjában is népszerűvé vált. Sőt a boho chic eredete a 19 századi preraffaelita női ábrázolásmódban is fellelhető.

Az igazi áttörést azonban Sienna Miller színésznő 2004-es Glastonbury Fesztiválon való megjelenése hozta el. Ugyanakkor a boho-chic kifejezést 2002-ben használta először egy ausztrál újságíró, Kate Mossra és Jade Jagerre. 2005-ben Millert az „új Kate Moss”-ként emlegetik. A boho chic stílus legnagyobb divatdiktátorai közé tartoznak még az Olsen ikrek is.

Hasonlóságok és különbségek

A boho és a boho chic öltözködési stílusban a hippi hatások mellett megjelennek a rátétes hímzések, az etno minták és a retro, vintage elemek is. A túl élénk és mesterséges árnyalatok helyett színpalettájuk természetes színekből áll. A boho chic azonban letisztultabb fazonú ruhákat vonultat fel és ezeket a klasszikus elemeket kombinálja egy-egy boho darabbal. Az elegáns stílus megkívánja a luxus anyagok használatát, mint a bársony, a szatén és a selyem. A boho sikk követőinek a cipőválasztásnál érdemes magas sarkút húznia, amitől elegánsabb, alkalmibb lesz az összeállítás. A díszítőelemek csillogóbbak, flitterek, strasszok dobják fel a legegyszerűbb fekete alapdarabokat is. A bőr és a szegecsek, mint kötelező elemek pedig a sötét és drámai árnyalatokon érvényesülnek a legjobban. Gyöngysorokat és egyéb időtlen eleganciát sugárzó kiegészítőket is érdemes beépíteni a ruhatárba. Bohém fejpántok helyett jóllehet a kifinomultabb női fedora kalap teszi tökéletessé a boho chic megjelenést.

A „darkos” boho rock és gót rock

Christian Dior és John Galliano 2006-os őszi kollekciója kapcsán született meg a „boho-rock”, ami a klasszikus rocker stílus jegyeit ötvözi a bohémmel. Majd egy évvel később a gótikus stílusirányzat jött újra divatba. A sötét viktoriánus korszak modern verzióját akkoriban a Sienna Miller és az Olsen lányok is képviselték.

Boho stílusú sztárok

A bohém divatot a 2000-es évek elejéig ellenkultúrának tartották. Korábban a legnagyobb képviselői közé tartozott Janis Joplin és Donna Summer, akik előszeretettel viseltek trapéznadrágot, kör alakú napszemüvegeket, kalapokat és rengeteg virágmintás holmit. A hírességeknek köszönhetően a boho stílus, valamint a boho chic végül a 21. század első évtizedében érte el a mainstream státuszt. Filmsztároknak, énekeseknek, modelleknek, valamint híres tervezőknek köszönhetően a boho stílus önmagában ikonikus trend lett. Legnagyobb képviselői: Nicole Ritchie, Kate Moss, Sienna Miller, Vanessa Hudgens, Lenny Kravitz lánya Zoe Kravitz, Mary-Kate és Ashley Olsen.

Volt, van és lesz

Néhány száz évvel ezelőtt különc szubkultúrának indult mostanra pedig önálló mainstream kultúrává vált. A boho stílusirányzat határozottan több, mint egy ellaposodó trend, és sokkal több egy felkapott divatőrületnél is. A bohém stílus nemcsak a kultúrák széles skálájának reprezentációja világszerte, ahol a minták és az anyagok legeklektikusabb keveréke találkozik, hanem a különböző ikonikus divatkorszakok összeolvadása is.

Mindig izgalmas és művészi. Nincs benne feszengés, csak fesztelen szabadság. A bohém stílus lényege a személyes stílus kifejezése, érdemes tehát kipróbálni!

Forrás:

https://www.ovbolt.hu/boho-stilus-blog
Tetszett a cikk? Kérlek oszd meg:

Iratkozz fel hírlevelemre